פיצויי פיטורים הם זכות בסיסית עבור כל עוד שכיר שמפוטר ממקום העבודה שלו או שבחר להתפטר מסיבה שמוכרת כהתפטרות בדין מפוטר. לא רבים מהעובדים ומהמעסיקים מכירים את החוק הזה, אך הוא בעל משמעות רבה בעולם העבודה.
מעסיקים ועובדים שכירים בישראל יודעים שכל עובד שסיים שנת עבודה זכאי לפיצויי פיטורים בשיעור של חודש עבודה אחד במידה ופוטר ממקום העבודה. למעשה החוק מקיף בצורה רחבה הרבה יותר את נושא הפיטורים ומזכה את העובד בפיצויי פיטורים גם אם פוטר ממקום העבודה שלו או נאלץ לעזוב את מקום העבודה בסיבות שמגדיר החוק.
למי מגיע פיצויי פיטורים?
החוק מתייחס לכך שיש מצבים בהם העובד איננו יכול להמשיך במקום העבודה שלו מנסיבות שונות כולל כאלו שנכפות עליו בשל שינויים במקום העבודה או על ידי המעסיק ולכן הוא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים.
סיבות שכאלו מתחלקות לשתי אפשרויות שונות:
- התפטרות עקב הרעה מוחשית במקום העבודה – הרעה בתנאי העבודה לא תמיד קלה להוכחה ולכן על העובד להיות עם הוכחות לסיטואציה שנגרמה לו ושהובילה אותו להתפטר. יש גם להציג קשר ישיר בין אותה הסיבה והין ההתפטרות שלו ואפילו שהיה למעסיק שלו זמן סביר לתקן את המצב טרם ההתפטרות. המצבים הללו יכולים להיות הוספה קבועה של שעות נוספות בעבודה, שינוי משמרת מיום ללילה, הפחתה בדרג העבודה של העובד, התעמרות מילולית או פיזית בעובד ועוד.
- התפטרות בשל העתקת מקום מגורים – יש כמה מצבים בהם העתקת מקום מגורים ייחשבו כזכות של העובד להתפטר ממקום העבודה ולקבל פיצויים. המצבים הללו הם נישואין של העובד, העתקת המגורים לישוב באזור פיתוח או למשק חקלאי, מעבר של דירה עקב צורך של בן או בת זוג המשרתים בקבע, במשטרת ישראל או בשירות המדינה, שינוי מקום מגורים עקב גירושין ועוד.
כל המצבים הללו מאפשרים להיות מתפטר בדין מפוטר ולקבל פיצויי פיטורים.
איך יודעים מה הפיצויים שמגיעים לעובד?
הפיצוי לעובד מחושב לפי חודש אחד עבור כל שנת עבודה. כלומר עבור 5 שנים של עבודה אצל אותו המעסיק או באותו מקום עבודה יהיו שווי ערך ל 5 חודשי פיצויי פיטורים לעובד. עובד שעבד במשרה בהיקף משתנה או לפי שעות, יקבל את הפיצויים על פי ממוצע השעות שעבד מדי חודש (סכום נפרד לכל תקופה).
פיצויי פיטורים משולמים לעובד עד 15 יום לאחר הפיטורים שלו בפועל (וכמובן לאחר שימוע לפני פיטורים) או מיום שהתפטר ביוזמתו בשל אחת הסיבות שציינו קודם לכן. מבחינה טכנית כל מעסיק מפריש היום כספי פיצויים לעובד במסגרת קרן פנסיה של העובד ולכן הפיצויים נאגרים למקרה שכזה ולא יוצאים מכיסו של המעסיק ברגע הספציפי של הפיטורים או ההתפטרות.
לסיכום במקרים בהם המעסיק אינו מוכן לשלם את הפיצוי שמגיע, כדאי לשכור את שירותיו של עורך דין לדיני עבודה, לשלוח מכתב למעסיק עם דרישת הפיצויים ואם לא יענה בחיוב, על פי הנדרש בחוק, י שלפנות בתביעה לבית הדין לעבודה בתביעה לקבלת פיצויי פיטורים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש אשר עוסק בייצוג וליווי עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין לדיני עבודה בקריות או עורך דין לדיני עבודה בחיפה – המשרד הוא הכתובת!