אתם יושבים מול מסך המחשב, הידיים על המקלדת, אבל שום דבר לא קורה. הדקות חולפות ואתם פשוט בוהים במסך היישר אל הדף הלבן שמולכם. תסמונת הדף הלבן ידועה בענף הכתיבה וסופרים רבים, גם הגדולים ביותר, נתקלו או נתקלים בה מדי יום. יש דרכים להתמודד עם זה וכדאי לדעת איך.
תסמונת הדף הלבן היא מצב ידוע שרוב הסופרים נתקלים בו. המצב הזה נפוץ הרבה יותר כאשר מדובר על סופר שיושב לכתוב את הספר הראשון שלו. אין זה מחסום כתיבה שעלול להופיע בשלבים מאוחרים יותר בתהליך הכתיבה אלא קושי להתחיל בתהליך הכתיבה עצמו.
הראש מלא לחלוטין ברעיון לגבי הסיפור, הדמויות ואפילו כל מסלול העלילה שלכם. הבעיה היא שתאם לא מצליחים להעביר זאת מהראש אל הדף הלבן שמולכם. האמת שיש כמה דרכים להתמודד על המצב הזה.
3 דרכים להתמודד עם תסמונת הדף הלבן בכתיבה:
- פשוט תתחילו לכתוב – הרוב חולמים על הספר שלהם כמוצר מוגמר, וכבר מתקדמים בדמיון לשלב של הדפסת ספרים והפצה שלהם בחנויות. הם שקועים כל כך בתהליך כולו מתחילתו ועד סופו, שהם פשוט שוכחים שהם צריכים… להתחיל אותו. אז הדרך הטובה ביותר היא להפסיק לחלום ולהתחיל לכתוב. מה שיש לכם בראש תכתבו. אתם לא מדפיסים במכונת כתיבה עתיקה אלא במחשב ואפשר בכל שלב לחזור אחורה, לערוך, למחוק או להוסיף. בינתיים רק תכתבו עוד ועוד. אתם תראו שזה מתחיל להתגבש לכם והנקודות מתחבורת אחת לשנייה ככל שמתקדמים.
- לוח זמנים וקביעת יעדים – התחלתם לכתוב. כל הכבוד. כתבתם אפילו כמה עמודים ביום הראשון שלכם. עכשיו חשוב מאוד שתחליטו מתי יש לכם זמן להקדיש לכתיבה וכמה זמן מדי יום. כן, מדי יום, בלי הפסקות או דחיינות מיותרת. שעתיים ביום על הבוקר? שעה ביום בשעת לילה מאוחרת? הכול טוב. תקבעו לוח זמנים ותתאימו אותו ליעדים. יעד יכול להיות כתיבה של מינימום 300 מילים ביום או טווח של 1500-2500 מילים בשבוע שלם. אתם תקבעו מה שמתאים לכם. אבל תקבעו ותחייבו לעצמכם!
- הימנעו מהסחות דעת – המחשבות שכביכול קשורות לספר שלכם אבל לא ממש קשורות לכתיבה שלו הן הסחת דעת נפוצה. אין טעם לחשוב כרגע איזו הוצאה לאור הכי כדאית לכם או איפה תמצאו מקום שמציע הדפסת ספרים בזול או איך בכלל תפיצו את הספר לחנויות. עוד אין לכם ספר כי אתם לא מתרכזים בכתיבה, אז כל הנושאים האלו לא רלוונטיים כרגע. תתרכזו רק בכתיבה של הספר, פיתוח הדמויות, בניית ציר עלילה, דיאלוגים טובים וכדומה. כל הנושאים האחרים יטופלו לאחר מכן.
כתיבת ספר ראשון היא לא תהליך קל ופשוט. ההתמודדות היא מצד שני די פשוטה כפי שציינו כבר בתחילה – להתחיל לכתוב. כאשר מבצעים משהו בפועל בצורה עקבית ועם יעדים ברורים, מצליחים להגשים אותו. תסמונת הדף הלבן היא פשוט שלב שצריכים לעבור בדרך, תחילת הדרך, ומאז המצב רק משתפר.
המאמר נכתב באדיבות אתר האינטרנט booksprinting.co.il המספק שירות של הדפסת ספרים בכמויות קטנות לסופרים מתחילים שזה עתה סיימו לכתוב את הספר הראשון שלהם.