בני זוג בעלי מצב כלכלי שונה האחד מהשני, אשר עומדים לפני נישואין, כדאי שיערכו הסכם ממון לפני הנישואין וימנעו מחלוקות או מלחמות של ממש במקרה שיחליטו על פרידה בעתיד. הסכם ממון הוא בעיקר עבור הצד "החזק" יותר מבחינה כלכלית בטרם הנישואין אך גם לצד השני יש תועלות מכך.
לפני הנישואין שני הצדדים מאוהבים ולא מעלים בדעתם מצב עתידי של פרידה או גירושין. בשל כך חלק ממקרי הגירושין מסתיימים במאבקים של ממש על חלוקת רכוש והון, שחלקו לא נצבר בחיים המשותפים שלהם יחדיו, אלא היה בבעלות אחד מהם בטרם הנישואים. את המצב הזה אפשר למנוע באמצעות עריכת הסכם ממון לפני נישואין בהסכמה של שני הצדדים כמובן.
מהו הסכם ממון?
על פי יוסי גנון, בעל משרד מוביל של עורכי דין לענייני משפחה בחיפה: "הסכם ממון הוא מסמך משפטי המגדיר את מצבם הפיננסי וחלוקת הרכוש בין בני הזוג בטרם הם נישאים, וכיצד חלוקת הרכוש תתבצע בעתיד, במידה ובני הזוג יחליטו על גירושין."
עוד מוסיף עו"ד גנון: "הסכם ממון לא רק שמגדיר מה בבעלותו של מי בטרם הנישואים אלא נותן גם את הדעת על הכנסות עתידיות שיהיו לטובת אחד הצדדים בלבד, ירושה צפויה לדוגמא, וכן הלאה. במקרים שכאלו בלי עריכת הסכם ממון בטרם נישואין מראש, יש פתח למאבקים של ממש על חלוקת הירושה גם כן."
מעבר לכך עורך דין גנון מוסיף: "חשוב לדעת שהסכם ממון נוגע לסוגיות רבות של ענייני רכוש, הון ונכסים של בני הזוג ולאו דווקא לכך שלאחד מהם יש דירה בבעלותו (אולי עם משכנתא) ואילו לשני אין דירה דומה כרגע. יש נושאים רבים שרלוונטיים למצבם הפיננסי של בני זוג וזה יכול להיות ירושה, מתנות, מניות, פנסיה, קרנות השתלמות ועוד נושאים שיש לתת עליהם את הדעת."
האם ההסכם הוא לטובת צד אחד בלבד?
מטבע הדברים הסכם ממון נועד להגן על רכוש והון של הצד היותר "חזק" מבחינה פיננסית במערכת היחסים הזוגית. המצב הזה גורם במקרים רבים לרתיעה של הצד "החלש" יותר מלחתום על ההסכם או אפילו לראות בבקשה לכך הבעת אי אמון במערכת היחסים שלהם. אבל המציאות מעט שונה וההסכם מטיב פעמים רבות עם שני הצדדים כמעט במידה שווה.
יש מצבים בהם הצד "החלש" יותר צפוי לקבל ירושה גדולה בעתיד, אולי לממש אופציות על עבודה בחברת סטארט אפ או ליהנות מפנסיה גבוהה בצורה ניכרת מהצד השני. הסכם ממון יכול להסדיר את כל הנושאים הללו וליצור איזון בין הצדדים שהוא לטובת כולם.
היכן עורכים הסכם ממון לפני נישואין?
הסכם ממון עורכים רק באמצעות עורך דין לענייני משפחה. עורכי דין למשפחה יודעים לשאול את השאלות הנכונות, להביא את כל המידע הרלוונטי ולנתח את המצב של כל אחד מהצדדים לפני עריכת ההסכם. כמו כן עורכי הדין יוודאו שהטפסים יעברו לאישור בית המשפט כדי שיכנסו לתוקף.
המאמר נכתב בשיתוף עם אינדקס עורכי דין בחיפה המציג מגוון עורכי דין לענייני משפחה בקריות ובחיפה העוסקים בעריכת הסכם ממון לפני נישואין.